Grilování na lávových kamenech je opravdu velmi šetrné a to obzvláště k vašemu zdraví. Je srovnatelné s přímým grilováním na plynovém či elektrickém grilu. Nedochází při něm k vytváření karcinogenních sloučenin, což je velké plus. Lávové kameny jsou opravdu speciální zejména kvůli svému poréznímu povrchu. Tej jim tak umožňuje nasakovat tuk z opékaného masa, který se nepřepaluje, nevzniká kouř a žádné zplodiny. Lávové kameny nejsou přímým zdrojem tepla, a proto se vždy musí nechat nahřát. Slouží k tomu buď hořáky plynového grilu, nebo se nahřívají pomocí dřeva či za pomocí elektrických spirál. Správnou teplotu bude mít asi po 20 minutách zahřívání. Tyto venkovní grily vám dopřejí požitek z mimořádné chuti masa, které si na lávovém grilu zachovává svou chutnou šťavnatost a křehkost. Při grilování nevzniká žádný kouř ani odpad.
Údržba grilu a lávových kamenů
Po každém grilování či pečení seškrábněte nejprve veškeré nečistoty speciální škrabkou a následně rozpalte kameny na úplné maximum. Při této teplotě je udržujte alespoň po dobu pěti minut. Tímto způsobem z nich vypálíte veškeré nečistoty i mastnotu a můžete je znovu dál bez jakýchkoliv potíží používat. Touto péčí jim zajistíte i mnohem delší životnost. Lávové kameny, které používáte opravdu často, mohou zaznamenat opotřebování při jejich opakovaném zchlazování a zahřívání na maximální teploty. Následkem je pak postupný rozpad a proto se doporučuje lávové kameny, které mají tyto zahradní grily průběžně měnit.
Zahradní grily a fenomén grilování
Je pro vás grilování opravdová vášeň, milujete své vlastnoručně udělané výtečné jídlo a užíváte si jej plnými doušky? Tak to musíte vyzkoušet cestovní přenosné mini grily. V dnešní době se například pořádají i různé soutěže v grilování. Ty zažívají velký celosvětový úspěch. Například v Evropě se koná Grillstock a tato soutěž se stala jasným fenoménem posledních pěti let. Pokud na takovouto soutěž vyrazíte, uvidíme stoupající obláčky kouře, jakmile se přibližujete. Čím jste blíže, tím více cítíte vůně a toužíte ochutnat. Energie uvnitř by se pak dala pomalu krájet a opojné aroma grilování, které je plné podmanivých chutí si získá vaši pozornost. Dochází k zapojení všech vašich smyslů a chuťové pohárky si přijdou na své.